999精品在线视频,手机成人午夜在线视频,久久不卡国产精品无码,中日无码在线观看,成人av手机在线观看,日韩精品亚洲一区中文字幕,亚洲av无码人妻,四虎国产在线观看 ?

巧用連連看,做好閱讀題

2021-01-07 14:20:54羅金華
廣東教育·高中 2021年12期
關(guān)鍵詞:信息

羅金華

做閱讀理解題就好像玩游戲連連看一樣,將題干與原文中相同或相似的單詞或短語連系起來,定位答案信息,同時,將選項中與原文中相同或相似的單詞或短語聯(lián)系起來,分析信息,做出選擇。這樣,讓我們感覺高考閱讀題,做起來真的好容易。

一、形連

即將題干、選項中與文中形式相同的詞語聯(lián)系起來找答案信息所在位置與選出正確選項。

1. 據(jù)相同詞語定位置

將題干中與原文中相同的單詞或短語聯(lián)系起來,找到答案所在的位置。

[例1](2021年新高考全國Ⅰ卷·21)Rome can be pricey for travelers, which is why many. The hostels in Rome offer a bed in a dorm room for around $25 a night, and for that, you’ll often get to stay in a central location (位置)with security and comfort.

What is probably the major concern of travelers who?

A. Comfort. B. Security. C. Price. D. Location.

分析:題干中choose to stay in a hostel與原文第一段第一句中劃線部分完全相同,可見答案可能在本句或下句中。 本題問“選擇旅社的旅客最關(guān)心的是什么?”由which is why...(這就是……的原因)可知,答案就在本句的主句里,而選項C的Price(價格)與原文中的pricey(昂貴的)相似,故選C項,旅客最關(guān)心的是價格。

[例2](2021年新高考全國Ⅰ卷·25) By day, Robert Titterton is a lawyer...

... His job is to sit beside the pianist and turn the pages of the score so the musician doesn’t have to break the flow of sound by doing it themselves. He said he became just as nervous as those playing instruments .

“A lot of skills are needed for the. You have to make sure you don’t turn two pages at once and make sure you find the repeats in the music when you have to go back to the right spot.” Mr. Titterton explained.

Which of the following best describes Titterton’s ?

A. Boring. B. Well-paid.

C. Demanding. D. Dangerous.

分析:由題干中的job 和on stage可將答案信息定位到文中第二段末句前后。據(jù)其后的第三段, Titterton所說,“這項工作需要很多技能。必須保證一次不能翻兩頁,必須保證遇到音樂中的重復(fù)片段時能翻到正確位置。”據(jù)此可概括為,這份工作“要求很高(demanding)”,故選C項。其余選項均與文中定位的信息毫無關(guān)系。

[例3](2020年全國Ⅱ卷·26) Higher-income parents tended to have children play with puzzles more frequently, and bothwho played with puzzles had better spatial skills. However, tended to play with more complex puzzles than , and ...

How do differ from in puzzle play?

A. They play with puzzles more often.

B. They tend to talk less during the game.

C. They prefer to use more spatial language.

D. They are likely to play with tougher puzzles.

分析:由題干中的boys, girls可將答案信息定位到最后一段,即上述節(jié)選內(nèi)容所在段。本題問“男孩和女孩在益智游戲中有何不同?”因表轉(zhuǎn)折的However后的boys tended to play with more complex puzzles than girls中的tended to, more complex 分別與選項D中的are likely to, tougher意義相近,稍加分析,可確定D項正確。

在2021新高考全國Ⅰ卷中,還有22, 24, 27, 28, 30, 32等6題可以用此方法快速定位答案所在位置。

2. 據(jù)相同詞語選答案

在定位答案信息所在位置后,將選項中與原文中相同的單詞或短語聯(lián)系起來,分析信息,選出答案。

[例4](2021年新高考全國Ⅰ卷·24)By day, Robert Titterton is a lawyer. In his spare time though he goes on stage beside pianist Maria Raspopova — not as a musician but as her .“I’m not a trained musician, but I’ve learnt to read so I can help Maria in her performance.”

What should Titterton be able to do to be a?

A. .? ? ? ? ?B. Play the piano

C. Sing songs.? ? ? ? ? ?D. Fix the instruments.

分析:因題干中的page turner與文中劃線部分相同,可知答案就在其附近。又因選項A中的Read music與文中page turner后面一句中的read music(識譜)相同,故A項正確。

二、意連

即將題干、選項中與文中意思相近的詞語聯(lián)系起來找答案信息所在位置與選出正確選項。

1. 據(jù)意思相近詞語定位置

題干會出現(xiàn)跟原文意思相近的詞語,即換了一個詞語來表達相同的意思。將題干中與原文中意思相近的單詞或短語聯(lián)系起來。找到原文中的詞語,就找到答案所在位置。

[例5](2021年高考英語全國甲卷·14)Here’s the good news. In a wired world with constant global communication, we’re all positioned to see flashes of genius wherever they . And the more we look, the more we will see that social factors(因 素)like gender, race, and class do not determine the appearance of genius.

Why are more geniuses ?

A. Improved global communication.

B. Less discrimination against women.

C. Acceptance of victors’concepts.

D. Changes in people’s social positions.

分析:因題干中的are known to the public與文中的appear意思相近,可定位答案就在“In a wired world with constant global communication, we’re all positioned to see flashes of genius wherever they appear(在一個全球通訊不斷的互聯(lián)網(wǎng)的世界里,無論天才出現(xiàn)在哪里,我們都能看到)”這個句子里;又因定位的信息句中與選項A中有相同的短語global communication,稍加分析,可知A項正確。

2. 據(jù)意思相近詞語選答案

選項中會出現(xiàn)跟原文意思相近的詞語,即換一個詞語表達同樣的意思。將選項與原文中意思相近的單詞或短語聯(lián)系起來,分析信息,選出正確答案。

[例6](2021年新高考全國Ⅰ卷·23) Hotel and Hostel Des Artistes is located just a 10-minute walk from the central city station and it’s close to all of the city’s main attractions. The staff is friendly and helpful, providing you with a map of the city when you arrive, and offering advice if you require some. However, you need to

What is the disadvantage of Hotel and Hostel Des Artistes?

A. It gets noisy at night.? ? B. Its staff is too talkative.

C.? ? D. It’s inconveniently located.

分析:本題問Hotel and Hostel Des Artistes的缺點或不足。根據(jù)相同詞語定位,由題干中的 Hotel and Hoste Des Artistes可定位到上面節(jié)選的段落。由表示轉(zhuǎn)折的句子 “However, you need to pay 2 euros a day for Wi-Fi”可知,該旅社的 Wi-Fi 需要旅客付費。原文中的pay for Wi-Fi(付費)與選項C中的charges for Wi-Fi(收費)意思相近,只是動作的執(zhí)行者不一樣,一個給錢,一個收錢,故選C項。

[例7](2021年新高考全國Ⅰ卷·35)Although the continuing popular appeal of emotional intelligence is desirable, we hope that such attention will excite a greater interest in the scientific and scholarly study of emotion. in coming decades, advances in science will offer new perspectives(視角) from which to study how people manage their lives. Emotional intelligence, with its focus on both head and heart, may serve to point us in the right direction.

What does the last paragraph mainly talk about concerning emotional intelligence?

A. Its appeal to the public.

B. for future studies.

C. Its practical application.

D. Scientists with new perspectives.

分析:本題問“關(guān)于情商,最后一段主要講了什么?”題干本身已定位在最后一段,即上述節(jié)選段落。僅需重點關(guān)注選項與該段中詞語的關(guān)系。由段中的It is our hope that in coming decades...study...可知,選項B中expectations 與原文hope 意思相近,故選B項。

值得注意的是,有些選項中有與原文相同的詞或意義相近的詞,但是,這只是命題者故意選取文中的的某個或某些詞語來設(shè)置選項,而該選項的意義與原文意義并不相同,甚至相反了。解題尤為注意,以免掉進陷阱。

[例8](2021年新高考全國Ⅰ卷·32)Popularization has in some cases changed the original meaning of emotional (情感的) intelligence. Many people now misunderstand emotional intelligence as almost everything desirable in a person’s makeup that , such as character, motivation, confidence, mental stability, optimism and“people skills.”Research has shown that emotional skills may contribute to some of these qualities, but most of them move far beyond skill-based emotional intelligence.

What is a common misunderstanding of emotional intelligence?

A. It

B. It helps to exercise a person’s mind.

C. It includes a set of emotional skills.

D. It refers to a person’s positive qualities.

分析:據(jù)相同詞語定位,可用題干中的misunderstand定位,答案信息就在第一段第二句。注意:雖然選項A與原文都含有相同的can be measured by an IQ test,但選項A中多了一個not,意義恰恰相反了,要注意排除,千萬不要錯選。選項D中的positive(積極的,正面的)與原文中的desirable(值得有的,令人想要的)是意義相近的詞語,故選D項,即意思相近選答案。

綜上所述,做閱讀理解題,通過找相同或相似,用連連看的方式,可以快速定位答案和找到正確答案。當然,也有干擾項中的詞語跟原文相同或很相似,需要考生甄別,去偽存真。

猜你喜歡
信息
訂閱信息
中華手工(2017年2期)2017-06-06 23:00:31
展會信息
中外會展(2014年4期)2014-11-27 07:46:46
信息超市
展會信息
展會信息
展會信息
展會信息
展會信息
信息
健康信息
祝您健康(1987年3期)1987-12-30 09:52:32
主站蜘蛛池模板: 色AV色 综合网站| 亚洲免费毛片| 婷婷六月天激情| 欧美一区精品| 欧美久久网| 69av免费视频| 91成人在线观看| 国产最新无码专区在线| 亚洲欧美另类色图| 毛片手机在线看| 国产精品熟女亚洲AV麻豆| 精品国产Ⅴ无码大片在线观看81| 亚洲综合狠狠| yjizz国产在线视频网| 成人国内精品久久久久影院| 成·人免费午夜无码视频在线观看| 国产精品99久久久| av色爱 天堂网| 超级碰免费视频91| 国产成人综合日韩精品无码首页| 波多野结衣在线se| 国产亚洲精久久久久久无码AV| 日韩欧美国产成人| 亚洲一级毛片免费看| 91精品aⅴ无码中文字字幕蜜桃 | 久久五月视频| 国产在线观看91精品亚瑟| 日韩国产黄色网站| 99草精品视频| 中文字幕在线欧美| 国产真实二区一区在线亚洲| 亚洲欧美一区二区三区麻豆| 午夜国产不卡在线观看视频| 国产电话自拍伊人| 91在线一9|永久视频在线| 国内精品免费| 99热亚洲精品6码| 国产精品亚洲αv天堂无码| 国产黄网站在线观看| 自拍亚洲欧美精品| 日本免费福利视频| 色吊丝av中文字幕| 国产成人免费视频精品一区二区| 亚洲最大在线观看| 精品无码一区二区三区电影 | 麻豆精品在线播放| 日韩123欧美字幕| AV片亚洲国产男人的天堂| 在线国产91| 国产 日韩 欧美 第二页| 国产丝袜第一页| 国产精品漂亮美女在线观看| 伊人激情久久综合中文字幕| 日本精品视频一区二区| av尤物免费在线观看| 无码中文AⅤ在线观看| 国产区免费精品视频| 国产成人亚洲综合A∨在线播放| 又黄又爽视频好爽视频| 最新精品久久精品| 欧美影院久久| 午夜无码一区二区三区| 欧美国产日韩在线观看| 中文字幕亚洲综久久2021| 国产中文一区a级毛片视频 | 亚洲综合九九| 午夜限制老子影院888| 美女视频黄又黄又免费高清| 国产视频 第一页| 亚洲婷婷丁香| 91福利一区二区三区| 国产精品综合色区在线观看| 欧美福利在线| 国产无遮挡猛进猛出免费软件| 午夜天堂视频| 亚洲—日韩aV在线| 人妻精品久久久无码区色视| 亚洲欧美国产高清va在线播放| 伊人久久久大香线蕉综合直播| 欧美精品啪啪| 综合亚洲网| 中文字幕日韩丝袜一区|