全國中小學英語學習成績測試(NEAT)是我國唯一的全國性中小學英語學習成績分級測試系統。本測試系統由國家基礎教育實驗中心外語教育研究中心與英國劍橋大學考試中心聯合開發和設計,由國家基礎教育實驗中心外語教育研究中心立項并擁有獨立知識產權。此測試每年春、冬季各舉辦一次,旨在全面貫徹、落實國家英語課程標準,全面提高廣大中小學英語教學質量,全面提高全國中小學生的英語學習成績。從本期開始,本刊將為大家提供全國中小學英語學習成績測試(NEAT)2018年春季測試六級試題部分試題及答題策略,使大家了解測試題型,掌握解題方法。
【試題再現】
I. 句子理解 (Sentences) (共5小題,計5分)
請聽下面五個句子,判斷所給圖片與你所聽到的句子內容是(Y)否(N)相符。每個句子讀兩遍。
1. ________ 2. ________ 3. ________ 4. ________ 5. ________
【錄音原文】
1. My sister Kate is suffering from a bad cold.
2. Uncle Liu is proud of being a policeman to keep the city safe.
3. Smoking does harm to our health. So you'd better give it up at once.
4. The picture drawn by a famous French artist is worth about £100,000.
5. My favourtie is the dolphin, which is one of the most intelligent animals in the world.
【答案】 1—5 YNNYN
【試題再現】
II. 對話理解 (Dialogues) (共10小題,計10分)
(A) 請聽下面五段小對話,根據你所聽到的對話內容填空。每空一詞。每段對話讀兩遍。
6. W: Would you like to go mountain-climbing with us this ______?
M: Er... that's the last thing in the world I ______ want to do.
7. M: Do you plan on taking a ______ to London, Mary?
W: Yes. It costs a little more but trains don't ______ on the day I'm going. So I have no
choice.
【錄音原文】
6. W: Would you like to go mountain-climbing with us this Sunday?
M: Er... that's the last thing in the world I ever want to do.
7. M: Do you plan on taking a flight to London, Mary?
W: Yes. It costs a little more but trains don't run on the day I'm going. So I have no choice.
【答案】 6. Sunday; ever 7. flight; run
(B) 請聽下面兩段長對話,根據你所聽到的對話內容完成句子。每空一詞。每段對話讀兩遍。
請聽下面一段對話,回答第11—12題。
11. Lily plans to spend a lot of time with her new ________.
12. Sam's family are thinking about going to ________ for a trip.
【錄音原文】
W: Hi, Sam! Summer vacation is finally here!
M: Yes, and what are you going to do this summer, Lily?
W: Well, I plan to spend a lot of time with my new computer. I want to make my own webpage. How about you?
M: My family are thinking about going to France for a trip.
W: Great! Hope you have a good time there.
M: Thank you!
【答案】 11. computer 12. France
【試題再現】
III. 短文理解 (Passage) (共5小題,計5分)
請聽下面一篇短文,根據你所聽到的短文內容填空。每空不超過兩個詞。短文讀兩遍。
【錄音原文】
Hello! This is the Orford Castle Information Line. Orford Castle is an 800-year-old building which is near the sea at Orford in the east of England. The castle opens at 10:00 am every day and stays open until 4:00 pm. It takes about one hour to look around the castle. You can look around by yourselves or we can provide professional guides for you for free. You can also climb to the top of the castle, which is 30 metres high. Ticket prices are as follows: adults £2.50 and children £1.20. We're sure that you'll enjoy yourselves. To find out more information about Orford Castle, phone 01392-4570420 during office hours. Thank you for calling the Orford Castle Information Line.
【答案】 16. every day 17. east 18. 30 / thirty 19. look around 20. office hours
【答題策略】
1. 聽音前瀏覽每道題的問題及選項或所填句子,盡可能多地了解或猜想對話中可能涉及到的信息,對要填寫的部分做到心中有數;
2. 聽音時要善于捕捉句子的關鍵詞,只有這樣才能準確地把握所聽的內容;
3. 聽完錄音后,要能夠就對話中各種信息的相互聯系進行合理的推測和判斷,經過分析后排除音、形、義與對話內容相近的干擾項,通過合理取舍,選出正確答案。填詞時要注意所填動詞的時態、名詞的單復數形式等細節。如果題目要求每空一詞,則每空只能填寫一詞(可包括縮略詞)。