999精品在线视频,手机成人午夜在线视频,久久不卡国产精品无码,中日无码在线观看,成人av手机在线观看,日韩精品亚洲一区中文字幕,亚洲av无码人妻,四虎国产在线观看 ?

高考英語閱讀理解題干擾項的特點分析

2023-12-26 12:05:37□明
考試與招生 2023年11期
關鍵詞:新課標解題分析

□明 艷

閱讀和寫作是高考重點考查的題型,其中閱讀題要求學生有一定的詞匯語法基礎,能讀懂長難句,能理解篇章段落的主旨大意,并且對相關主題的背景文化知識有所了解。學生在解題時,可以從題干出發,根據題干預測篇章大意,然后按照順序逐個解題。在解題過程中先定位信息源,然后對信息源進行分析、比較、推理、概括,找到與正確選項之間的對應關系。如果考生了解干擾項的特點,那么對于精準快速解題會起到很好的作用。下面以2023年高考真題為例,對閱讀理解題干擾項的特點作出分析。

一、無中生有

例1.(2023年全國新課標I卷,C篇)

The second part of this book takes a closer look at some ideas that will help you cultivate (培養) a sustainable digital minimalism lifestyle. In these chapters, I examine issues such as the importance of solitude (獨處) and the necessity of cultivating highquality leisure to replace the time most now spent on mindless device use. Each chapter concludes with a collection of practices, which are designed to help you act on the big ideas of the chapter. You can view these practices as a toolbox meant to aid your efforts to build a minimalist lifestyle that works for your particular circumstances.

31. What does the author suggest readers do with the practices offered in part two?

A.Use them as needed.

B.Recommend them to friends.

C.Evaluate their effects.

D.Identify the ideas behind them.

【分析】本題的正確答案是A項,use them as needed和原文最后一句“You can view these practices as a toolbox meant to aid your efforts to build a minimalist lifestyle that works for your particular circumstances”對應,是最后一句的概括性同義替換。干擾項B和C沒有提到,即“無中生有”;干擾項D的意思是 “發現這些做法背后的理念”,作者建議做的是根據章節中的實際做法去操作,根據倒數第二句“Each chapter concludes with a collection of practices, which are designed to help you act on the big ideas of the chapter. ”可知這些做法是實際操作層面而不是理論層面的。

例2.(2023年1月浙江卷,D篇)

Solar developers want to put up panels as quickly and cheaply as possible, so they haven’t given much thought to what they put under them.Often, they’ll end up filling the area with small stones and using chemicals to control weeds. The result is that many communities, especially in farming regions, see solar farms as destroyers of the soil.

32.What do solar developers often ignore?

A.The decline in the demand for solar energy.

B.The negative impact of installing solar panels.

C.The rising labor cost of building solar farms.

D.The most recent advances in solar technology.

【分析】本題的正確答案是B 項,題干的ignore與原文的haven’t given much thought to形成了對應性同義替換。干擾項C和D文中沒有提到,即“無中生有”;干擾項A 與原文提到的“...and it has to grow even faster to meet climate goals.”相反,形成了“正反混淆”。

二、正反混淆

例3.(2023年全國新課標I卷,D篇)

But a new study led by Joaquin Navajas offered an interesting twist (轉折) on this classic phenomenon. The key finding of the study was that when crowds were further divided into smaller groups that were allowed to have a discussion, the averages from these groups were more accurate than those from an equal number of independent individuals. For instance, the average obtained from the estimates of four discussion groups of five was significantly more accurate than the average obtained from 20 independent individuals.

33. Navajas’ study found that the average accuracy could increase even if ____________.

A.the crowds were relatively small

B.there were occasional underestimates

C.individuals did not communicate

D.estimates were not fully independent

【分析】本題的正確答案是D,與段落中“the averages from these groups were more accurate than those from an equal number of independent individuals”形成了對應性同義替換,即小組討論結果比獨立個人的準確值要高。干擾項A的意思是“群體數量變得相對小”,而原文沒有提到群體總數的變化,這個選項干擾性很大,因為考生會以為分成小組就是群體總數變小了。干擾項B的意思是“有偶而的低估”,這個選項只是拿第二段中的一個“低估”概念混淆考生。干擾項C的意思是“個人之間不交流”,正好與“分小組討論更準確”相反,即使用了“正反混淆”。

例4.(2023年全國乙卷,C篇)

What comes into your mind when you think of British food? Probably fish and chips, or a Sunday dinner of meat and two vegetables. But is British food really so uninteresting? Even though Britain has a reputation for less-than-impressive cuisine,it is producing more top class chefs who appear frequently on our television screens and whose recipe books frequently top the best seller lists.

28. What do people usually think of British food?

A.It is simple and plain.

B.It is rich in nutrition.

C.It lacks authentic tastes.

D.It deserves a high reputation.

【分析】本題的正確答案是A,對應首段前兩句,形成了概括性同義替換,人們通常認為英國飲食簡單。干擾項B和C都沒有提到,屬于“無中生有”;干擾項D與原文的Britain has a reputation for less-than-impressive cuisine形成“正反混淆”,原文說英國食物以不好知名,而D說英國食物應得一個很高的聲譽。

三、偏離中心

例5.(2023年全國新課標I卷,B篇)

“Ecological design” is the name John gives to what he does. “Life on Earth is kind of a box of spare parts for the inventor,” he says. “You put organisms in new relationships and observe what’s happening. Then you let these new systems develop their own ways to self-repair.”

27. What is the basis for John’s work?

A.Nature can repair itself.

B.Organisms need water to survive.

C.Life on Earth is diverse.

D.Most tiny creatures live in groups.

【分析】本題的正確答案是A,根據原文“Then you let these new systems develop their own ways to self-repair.”可知約翰工作的基礎是大自然有自愈功能。干擾項B的意思是“有機體需要水存活”,原文中并未提及。干擾項C的意思是“地球上的生命是多樣的”,這個陳述本身沒有錯誤,但是卻與題干的問題偏離了,屬于“偏離中心”。干擾項D的意思是“大部分小生物群居生存”,原文并未提及。

例6.(2023年1月浙江卷,B篇)

I experience this when I started switching to a zero waste lifestyle five years ago, as I was living with my parents, and I continue to experience this with my husband, as he is not completely zero waste like me.

27. What is the text mainly about?

A.How to get on well with other family members.

B.How to have one’s own personal space at home.

C.How to live a zero waste lifestyle in a household.

D.How to control the budget when buying groceries.

【分析】本題的正確答案是C。文章講述了在家庭環境下如何過零浪費的生活方式。干擾項ABD都與原文有一定的關聯性,但是都以偏蓋全了。

四、信息錯位

例7.(2023年全國新課標II卷,B篇)

Turning soil, pulling weeds, and harvesting cabbage sound like tough work for middle and high school kids. And at first it is, says Abby Jaramillo,who with another teacher started Urban Sprouts, a school garden program at four low-income schools.The program aims to help students develop science skills, environmental awareness, and healthy lifestyle.

27. What can be a suitable title for the text?

A.Rescuing School Gardens

B.Experiencing Country Life

C.Growing Vegetable Lovers

D.Changing Local Landscape

【分析】本題正確答案是C。根據文中講到的兩位老師開辦的Urban Sprouts項目,不僅幫助孩子們提高了飲食營養,而且也激發了孩子們對園藝的興趣,還幫助了有特殊需求的孩子們。正確選項的growing一詞雙關,第一個意思是increasing,變多了的;第二個意思是“培養,使更成功”的意思。A信息錯位,school gardens沒問題,錯在rescuing“拯救”這個詞上;B把范圍擴大了,偏離了文章的中心;D沒有提到。

猜你喜歡
新課標解題分析
用“同樣多”解題
設而不求巧解題
歡迎訂閱4-6年級《新課標 分級閱讀》
趣味(語文)(2021年10期)2021-12-28 09:34:35
用“同樣多”解題
體現新課標 用好新教材
師道·教研(2021年2期)2021-03-28 02:20:53
歡迎訂閱4-6級《新課標 分級閱讀》
隱蔽失效適航要求符合性驗證分析
電力系統不平衡分析
電子制作(2018年18期)2018-11-14 01:48:24
電力系統及其自動化發展趨勢分析
解題勿忘我
主站蜘蛛池模板: 国产成人精品免费av| 露脸真实国语乱在线观看| 亚洲精品天堂自在久久77| 久久婷婷人人澡人人爱91| 国产精品吹潮在线观看中文| 国产精品页| 久久一本日韩精品中文字幕屁孩| 国产精品露脸视频| 99精品在线视频观看| 国产精品美女在线| 久久semm亚洲国产| 国产麻豆va精品视频| 在线观看亚洲国产| 国产女人在线| 日本免费福利视频| 国产精品天干天干在线观看| 国产毛片高清一级国语 | 亚洲精品无码抽插日韩| 四虎影视无码永久免费观看| 国产精品欧美激情| 波多野结衣一区二区三区AV| 18禁黄无遮挡网站| 伊人色综合久久天天| 精品国产aⅴ一区二区三区| 狠狠做深爱婷婷综合一区| 国产精品成人久久| 日韩大乳视频中文字幕| 国产精品久久国产精麻豆99网站| 亚洲天堂日本| 久久精品这里只有精99品| 青青网在线国产| 国产精品青青| 91福利免费| 香港一级毛片免费看| 久久一日本道色综合久久| 成人自拍视频在线观看| 欧美激情伊人| 欧美日本在线播放| 欧美性久久久久| 午夜视频www| 99精品视频播放| 亚洲成人播放| 99热亚洲精品6码| 91在线无码精品秘九色APP| 国产高清色视频免费看的网址| 性视频久久| 国产成人精品亚洲日本对白优播| 强奷白丝美女在线观看| 免费观看欧美性一级| 欧美不卡视频一区发布| 亚洲天堂网2014| av天堂最新版在线| 永久天堂网Av| 亚洲精品午夜无码电影网| 在线国产你懂的| 国产成人综合亚洲欧美在| 欧美另类视频一区二区三区| 欧美精品二区| av在线无码浏览| 老司机午夜精品视频你懂的| 亚洲天堂视频网站| 亚洲av无码久久无遮挡| 99热在线只有精品| 91免费片| 国产av色站网站| 免费播放毛片| 欧美不卡在线视频| 高清无码手机在线观看| 国产香蕉97碰碰视频VA碰碰看| 亚洲综合色婷婷| 国产精品极品美女自在线网站| 成年人视频一区二区| 麻豆精品视频在线原创| 天天综合亚洲| 日韩av无码DVD| 亚洲自拍另类| 激情综合婷婷丁香五月尤物| 2021国产精品自产拍在线观看| 国产免费福利网站| 国产91小视频在线观看| 一本综合久久| 国产性猛交XXXX免费看|