李奕群



七選五一直是很多學生覺得很困難的題型,它一般選用指導類的說明文,有非常清晰的邏輯和思路,多以大標題和小標題的結構模式呈現,也有小部分沒有小標題來劃分結構,但是主題句分明,結構清晰,可以看做隱藏的小標題。因為考查的能力比較廣,能力要求也較高,很多學生在做七選五時總是容易失分。很多選項看起來都跟文章息息相關,但并不是正確的答案。其實七選五答題最重要的是要根據文章的連貫性或邏輯性從選項中選取正確答案。
七選五的題目中有些邏輯關系較為明顯,比較容易找到答案,但有些邏輯關系比較復雜,很容易失分,比如說平列關系就是考試的一個易錯點。平列關系是指前后句互為平行并列關系,有時會出現一些明顯的表示邏輯關系的信號詞,比如?first…second…third…;?for?one?thing…for?another?thing…;?to?begin?with…whats?more…last?but?not?least….但很多時候文章中并沒有明顯的邏輯連詞可供判斷,并且平列關系的正確答案中出現的一些名詞信息在全段中均未提及,看起來像是無關選項。只單方面考慮前句或者后句而不是聯系上下文一起思考容易得到錯誤答案。這個時候我們一定要仔細觀察,分析文章和段落結構,厘清前后邏輯關系,使前后文無論是意義上還是邏輯上,結構上都能自洽。
下面我們以試題為例來看看命題者是怎么設置平列關系的強干擾選項的。
(2020-2021?學年度中山市高二第一學期期末試題)
[例1]Carbon?dioxide?is?released?when?oil,?coal,?and?other?fossil?fuels?are?burned?for?energy?—?the?energy?we?use?to?power?our?homes,?cars,?and?smartphones.?By?using?less?of?it,?we?can?limit?our?own?contribution?to?climate?change?while?also?saving?money.?16
Reduce?water?waste
Saving?water?reduces?carbon?pollution,?too.?Thats?because?it?takes?a?lot?of?energy?to?pump,heat,?and?treat?your?water.?18?.?Turn?off?the?tap?while?brushing?your?teeth.?And?switch?to?waterefficient?equipment.?If?one?out?of?every?100?American?homes?did?this,?about?100?million?kilowatthours?of?electricity?per?year?would?be?saved,?avoiding?80000?tons?of?global?warming?pollution.
A.?So?take?shorter?showers.
C.?Cut?down?on?your?water?consumption.
在這個18題中,很多同學都錯選了C?選項。的確,第一眼看過去C選項的內容似乎跟本段內容關聯性更強,本段的主旨大意就是要減少水的浪費,和C選項(減少水資源的消耗)意義幾乎一致,而前一句說節約用水減少碳污染,和C選項的意思“減少你的水資源消耗量”構成因果關系,因為節約用水能減少碳污染,所以我們要減少我們的水資源消耗量。并且C?選項中的cut?down?和reduce?也是互為同義詞,感覺比較接近正確答案。而A?選項(沖涼時間縮短一點)文章中并沒有提到沖涼的相關信息,看起來似乎是一個毫無關聯的選項,很容易在一開始就被排除在考慮范圍之外。但我們通過梳理段落結構和上下文的邏輯關系發現,本段的主旨為:減少水資源的浪費,黑體部分Reduce?water?waste是本段的主題句。本段第一、二句Saving?water?reduces?carbon?pollution,?too.?Thats?because?it?takes?a?lot?of?energy?to?pump,?heat,?and?treat?your?water.?意義在于解釋節約用水和減少碳排放之間的關系。從18空開始的第三句,和第四句Turn?off?the?tap?while?brushing?your?teeth(刷牙的時候關掉水龍頭)、第五句And?switch?to?waterefficient?equipment.(選用節水的設備)互為并列關系,都是在說明節約用水我們可以怎么做,和主題句?Reduce?water?waste構成一個例證的關系,而18空和后面兩句互為平列關系。我們可以將該段的文章結構以下圖的方式梳理:
通過我們對整個段落結構的綜合分析發現,最佳答案應該是表示平列邏輯關系的A選項而不是看起來符合近義詞關聯和因果邏輯關系的C選項。
我們再來看一個例子:
(2021-2022中山市高二年級第一學期期末試題)
[例2]Visitors?to?my?home?are?often?curious?about?the?fact?that?my?kids?share?a?room.?“How?do?you?make?it?”?they?ask,?as?if?seeing?some?children?in?the?same?sleeping?space?is?impossible.?16??I?will?share?my?practical?tips?below.
Set?the?sleepy?environment.?This?applies?to?any?childs?bedroom,?but?its?particularly?important?to?set?bedtime?when?youve?got?multiple?little?ones?sharing?a?space.?17?Get?a?white?noise?machine.
A.?Stick?to?the?schedule.
F.?Use?darkening?curtains?on?the?window?and?a?closed?door.
G.?If?your?baby?has?trouble?settling?at?bedtime,?you?can?start?the?night?in?another?room.
在這個17題中,很多同學都選擇了A或者G選項。的確,A?選項stick?to?the?schedule?和前句的set?bedtime?意義一致,而G選項中的bedtime看起來更是與前一句的bedtime構成原詞關聯。在邏輯上,這兩個選項和前一句也構成因果關聯,前一句說設立睡覺時間是很重要的,后句無論是“堅持這個時間安排”還是“如果你的孩子無法在這個時間點入睡,你可以在另外一個房間嘗試一下”看似前后都可以邏輯自洽。而F選項的窗簾等信息在本段似乎沒有提及,是毫無關聯的選項,很容易在一開始就被排除在正確選項之外。但我們梳理一下本段結構后,可以得到下圖:
從該圖中我們不難得出結論,17空和前后句互為平列關系,它不需要對前一句的例子進行進一步的說明或者解釋而是提供一個新的例子來說明我們還可以怎么去做。因此正確選項應該是F。
下面我們來看一個高考真題:
[例3]?(2019年高考真題?浙江卷)After?they?were?given?an?invitation?to?appear?live?on?BBC,?the?Beatles?quickly?became?famous?in?Britain?with?nationwide?tours.?By?mid-1963,?the?Beatles?had?been?extremely?popular?in?England.?32They?held?large?concerts?and?performed?at?clubs.?They?became?the?hottest?thing?on?the?pop?music?scene?in?England.?They?began?as?a?modestly?successful?musician?group?and?ended?the?year?as?show?business?legends(傳說).?John?Lennon?and?Paul?McCartney?were?named?composers?of?the?year.
A.?They?decided?on?a?tour?to?the?United?States?in?1964.
B.?Even?their?hairstyles?became?major?trends?at?that?time.
C.?Rock?music?developed?in?the?1950s?and?the?early?1960s.
在這個題中很多同學錯選了A或者C選項,因為前一句說披頭士樂隊在1963年中期的英國非常流行,C選項可以為前一句的原因,搖滾樂在1950和1960早期得到了很好的發展。而本段第一句話也提到了nationwide?tours,和A選項中的?tour?to?the?United?States正好對應。而B選項中的核心詞hairstyle?(發型)本段似乎沒有提及相關信息。但我們分析該段結構發現下圖的結論:
因此我們發現正確答案應該是B項。雖然全段并沒有提及hairstyle(發型)這個點,但是他們的發型也成為潮流是他們在當時非常流行的一個有力證據。和后面的舉辦大型演唱會、在流行音樂圈炙手可熱、成為那一年娛樂圈的傳奇、提名為年度作曲家等等互為平列關系,為支持本段的中心觀點(披頭士樂隊在英國變得很流行)提供了確實的論據。
通過以上三個例題的分析我們可以得到結論,如果要準確地找到七選五的正確答案,不能單一地只考慮前一句或者后一句,生搬硬套技巧,而是應該在充分理解文章主題語境的基礎上前后對照,認真分析段落結構和文章結構,綜合比較后才能得到最終答案。這也提醒著我們在做七選五時除了要在細微處下功夫還要有充分的大局意識。
責任編輯吳昊雷