我們說母愛是世界上最偉大、最無私的愛,母愛無言卻恩重如山,這個世界上唯一能只談奉獻不求回報的愛,那就是母愛。母親的愛在你毫不知情的情況下時時刻刻籠罩著你、呵護著你。文中那位無名無姓的母親,她看似平凡的舉動,卻讓我們內心深受震動,大愛無言是不是最能概括這位母親無私的舉動?究竟是我們內心的哪根弦被輕輕地撥動了?讓我們如此地感動許久,許久……
“Can I see my baby?” asked the happy new mother. The bundle (嬰兒包) was placed in her arms and when she moved the fold of cloth to look upon his tiny face, she gasped①—the baby had been born without ears. Time, however, proved that the baby’s hearing was perfect except his appearance.
One day when he rushed home from school and threw himself into his mother’s arms, he cried out bitterly, “A boy, a big boy...called me...a f...freak.” She sighed, knowing that his life was to be endless of heartbreaks.
He grew up, handsome for his misfortune. A favorite with his fellow students, he might have been class president, but for that. He developed a gift for literature and music.
The boy’s father had a talk with the family doctor. Could nothing be done? “I believe we could graft(移植) on a pair of outer ears, if they could be donated,” the doctor decided. So the search began for a person who would make such a sacrifice for② a young man. Two years went by. Then,“You’re going to the hospital, son. Mother and I have someone who will donate the ears you need. But it’s a secret.” said the father.
The operation was a brilliant success. His talents blossomed③ into genius. School and college became a series of④ successes. Later he married and entered the diplomatic (外交) service. “But I must know!” he urged his father. “Who gave so much for me? I could never do enough for him.”
“I do not believe you could,” said the father, “but the agreement was that you are not to know...not yet.” The years kept the secret, but the day did come... one of the darkest days that ever pass through a son. He stood with his father over his mother’s casket(棺材). Slowly and tenderly, the father stretched⑤ forth a hand and raised the thick, reddish-brown hair to let out⑥ the secret.
閱讀點撥
文章介紹了一位為了自己的兒子無私奉獻的偉大母親,她對于兒子那種無言的大愛,讓我們讀后久久回味,感慨萬千,以下我們通過文中的一些細節來感受一下母親的心理歷程:
①初為人母的喜悅
“Can I see my baby?” asked the happy new mother.
②因為兒子的殘缺遭人嘲笑時的心碎
She sighed, knowing that his life was to be endless of heartbreaks.
③聽聞可以通過手術糾正兒子的耳朵時無言的奉獻
Slowly and tenderly, the father stretched forth a hand and raised the thick, reddish-brown hair to let out the secret.
閱讀思考
1. The story is mainly about ___________.
A. how a boy had new ears through an operation
B. what a devoted parent privately did for the child
C. how a disabled boy turned into a useful person
D. why a donator made a sacrifice to a bright boy
2. The underlined word“freak”in Paragraph 3 is the closest in meaning to “__________”.
A. slow-acting personB. ugly-looking child
C. badly-behaved studentD. strangely-shaped creature
3. What can be inferred from the passage?
A. The agreement was between the donator and the family.
B. The boy was so popular that he was made class president.
C. Finally the boy came to know who the donator was.
D. The mother donated her ears to her son after she died.
4. What moral lesson can we draw from this reading?
A. Real love lies in what is done unknown rather than what is done known.
B. It is up to parents to help their children heart and soul.
C. True beauty lies only in the heart not in appearance.
D. It is a virtue for young generations to learn to be grateful.
答案及解析
1. B??赐晡恼挛覀円呀浐芮宄刂懒耍讯浣o那個男孩的不是別人正是他的母親,因此文章的主題無疑是突出了母愛的偉大,突出了對母親犧牲精神的贊頌。
2. D。本題要求我們猜測畫線詞的含義,我們通過畫線詞的上下文知道,“那一些大孩子嘲笑他是freak”,可能會使很多同學聯想到那個男孩子沒有耳朵,而將freak一詞誤以為“長相丑陋”,但是若我們細加注意,可以發現下文中描述道:He grew up, handsome for his misfortune.因此男孩的外表并不丑陋,而是因為沒有耳朵在外形上與普通人不一樣,因此我們猜測該詞的含義為:strange-shaped creature。
3. C。顯然那個男孩在母親去世、父親撩開母親的頭發后知道了是母親把耳朵給了他。
4. A。本題要求選擇我們從文章中獲得的啟示,本題容易誤選B項,但是B項的描述與本篇的主題不是十分符合,B項的含義為:由父母決定是否全心全意幫助孩子。A項講的是:真正的愛往往是在默默無聞中而不是為人所知中做的,符合本篇的含義,本篇中母親一直沒讓自己的兒子知道是她奉獻了她的耳朵,那種默默無聞的愛正是大愛無言的母愛。
長難句分析
A favorite with his fellow students, he might have been class president, but for that.
分析:a favorite with his fellow students為一名詞短語作狀語,he might have been class president, but for that.為but for引起的含蓄條件句,該條件句中使用的是虛擬語氣。含蓄條件句中的虛擬條件暗含在短語或上下文之間的含義中, 虛擬的形式要根據實際情況來調整,但虛擬的形式常用“would+動詞原形”或“would have done”,含蓄條件句中的虛擬常用without, but, but for, otherwise引起,例如:
(1)But for the captain’s efforts, the ship would have sunk with all on board.
要不是船長的努力,船連同船上所有的乘客早就一同沉沒了。
(2)Without you,I would never know him.
沒有你,我就永遠不會認識他了。
(3)I would be most glad to help you,but I am busy now.
我十分樂意幫助你,但是我現在很忙。
(4)I am busy now,otherwise I would do you the favor!
我現在很忙,否則我就幫你忙了。
典例分析
He hesitated for a moment before kicking the ball,otherwise he ______ a goal.
A. had scoredB. scored
C. would scoreD. would have scored
答案:D。
分析:含蓄條件句中的虛擬語氣,本題中表示與過去的事實相反,句意為:“在踢球前沒有遲疑片刻的話,他就已經得分了”。
①gasp(v.)(因驚異或力竭)吸氣,喘氣,如:
gasp like a fish out of water
像魚離開水似的大口喘氣
I gasped in astonishment at the magician’s skill.
那魔術師技藝驚人,我不禁倒抽一口涼氣。
②make a sacrifice for 為……作出犧牲
③blossom(v.)本意為:開花;比喻義為:長成或發展成(某事物)。如:
The cherry trees blossomed early this year.
櫻桃樹今年開花早。
She has blossomed into a beautiful young woman.
她已亭亭玉立,成了美麗的少女。
④a series of一系列
a series of good harvest接連的豐收
⑤stretch(v.)伸長或伸出
He stretched out his arm to take the book.
他伸出手臂去拿書。
⑥let out本文中表示“泄密”,如:
Don’t let it out about me losing my job,will you?
別把我丟了工作一事泄露出去,行嗎?
●此外,let out還可以表示“放寬,放大(衣服)”和“發出(叫喊)”,如:
He’s getting so fat that his trousers have to be let out round the waist.
他越來越胖,褲腰都得放寬了。
Kevin was filled with sorrow at the sight of his old soccer ball,and he let out a sad sigh.
一看見他的舊足球,凱文充滿了悲傷,發出一聲悲傷的嘆息。
閱讀對比
(2004重慶卷)
A little boy invited his mother to attend his school’s first teacher-parent meeting. To the little boy’s disappointment, she said she would go. This would be the first time that his classmates and teacher met his mother and he felt ashamed of her appearance. Although she was a beautiful woman, there was a severe scar(疤痕) that covered nearly the entire right side of her face. The boy never wanted to talk about why or how she got the scar.
At the meeting, the people were impressed by the kindness and natural beauty of his motherin spite of the scar, but the little boy was still embarrassed(尷尬) and hid himself from everyone. He did, however, get within hearing of a conversation between his mother and his teacher.
The teacher asked carefully, “How did you get the scar on your face?”
The mother replied,“When my son was a baby, he was in a room that caught fire. Everyone was too afraid to go in because the fire was out of control, so I went in. As I was running toward his bed, I saw a long piece of wood coming down and I placed myself over him trying to protect him. I was knocked senseless but fortunately, a fireman came in and saved both of us.” She touched the burned side of her face. “This scar will be lasting, but to this day, I have never regretted what I did.”
At this point, the little boy came out running toward his mother with tears in his eyes. He held her in his arms and felt a great sense of the sacrifice(犧牲) that his mother had made for him. He held her hand tightly for the rest of the day.
編輯/梁宇清